Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük

19.04.2024

Elképesztően magas az újgenerációs üveggyapotok műszaki minősége!

ursa-veggyapotahogyeddignemismertk-1713522516.jpg

Bizonyos termékek nagyon sok fejlesztési potenciállal rendelkeznek. 

Ezek közé tartozik az üveggyapot, amely az elmúlt években az URSA technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, a szálszerkezet módosítása révén olyan műszaki tartalmakat tudott elérni többek között nyomószilárdság és dinamikai merevség tekintetében, amelyet eddig csak más anyagból készülő ásványgyapot termékek tudtak. Eközben megőrizte kiemelkedő hőszigetelő képességét, alakvisszanyerő erejét, így a beépítés közben is jelentősen alacsony tud maradni a termék sérülésének, összenyomódásának veszélye.

Mindezt az eddig megszokott terméksúlyokhoz képest 30-40%-kal kisebb értékkel. Ennyivel könnyebb a beépítés, a szállítás, ami így kevésbé terheli az építéshelyszíni élőmunkát és az anyagmozgatást.

A szálas szerkezetű ásványgyapot termékek évtizedek óta meghatározó szigetelőanyagai épített környezetünknek. Az ásványgyapot gyűjtőszó számos termékfajtát magában foglal, hiszen azok különböző ásványi eredetű alapanyagokból készülhetnek, mely alapanyagok nem meglepően tovább örökítik a termékbe előnyös tulajdonságaikat.

Az újgenerációs, korszakalkotó üveggyapotok bizonyítottan kiemelkedő kedvencek az ásványgyapotok piacán, mivel több síkon is egyszerre képesek magas színvonalon teljesíteni. Az üveggyapotok alkalmazási területe ennek okán igen sokféle, kiemelendő azonban, hogy amikor a kitűnő hőszigetelő képesség mellett szükség van jó akusztikai - azaz hangszigetelési és hangelnyelési - funkciókra, páraáteresztő képességre, valamint tűzállóságra is, az üveggyapot elsődleges választássá válik a többi ásványgyapottal szemben.

Miért pont az üveggyapotra tegyük le a voksunkat?

Nincs szükség hosszas fejtegetésre!

Az URSA üveggyapotok hőszigetelő képességét mutató lambda érték kiváló, jellemzően 0,032 – 0,039 W/mK közötti.

Akusztikai szempontból a fizikai adottságok számítanak: az a legmagasabb teljesítményt nyújtó termék, amely hosszú, vékony, rugalmas szálakból áll. E tekintetben, alapanyaga okán és gyártástechnológiája révén, egyértelműen az üveggyapot akusztikai tulajdonságai a legkiválóbbak. Nemhiába az üveggyapotot alkalmazzák többségében könnyűszerkezetes falak, gipszkarton rendszerek hangszigetelésének készítésekor, illetve teremakusztikai szigetelések terén is előszeretettel betervezett termék.

A páraáteresztést illetően szintén verhetetlen az üveggyapot. Bár közel hasonló tulajdonságokkal bír mindegyik ásványgyapot, de a hidrofóbizált üvegszálaknak köszönhetően még az anyagszerkezeten áthaladó pára sem okoz stabilitás vesztést vagy egyéb minőségi romlást a beépített üveggyapot szigetelőanyag termékben.

Egyébként pedig: áll, mint a cövek. És ez igaz nemcsak az újgenerációs URSA TECTONIC szigetelőtáblákra, hanem a régóta jól ismert sárga színű URSA üveggyapotokra egyaránt. 

Az ásványgyapot termékek gyártása különböző alapanyagokból, magas hőmérsékleten történő olvasztással történik. Érdekes adat – számba véve a későbbi tűzállósági kérdéskört is -, hogy az üveggyapot szigetelések gyártásához szükséges üvegszálak megolvasztásához 1200 °C szükséges.

Tűzvédelmi besorolás szerint az ásványgyapotok “A” kategóriát képviselnek, azaz nem éghetők. 

Ennek megfelelően az ásványgyapotok mindegyik típusa – köztük az URSA TECTONIC üveggyapot szigetelőtáblák - az épületszerkezetek meghatározó építőelemei lehetnek.

 

Környezettudatosság és egészség

Nem, most nem arról szeretnénk beszélni megint, hogy mennyire fontos, hogy csökkentsük az épületek kibocsátását, és redukáljuk energiaigényét – ezt már mindenki pontosan tudja. Legalább ennyire fontos, és bár korábban kevesebb hangsúlyt kapott, ám a környezettudatosság ébredésével egyre inkább elvárásként megjelenő döntési elem, hogy a szigetelőanyag választék mennyire környezetbarát.

Az építőanyag-gyártók célja – az építési hatóságok megingathatatlan háttértámogatásával – az, hogy a termékek gyártásakor, szállításakor, beépítésekor, és alapvetően egész élettartamuk során minél kisebb környezetkárosítást, ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után.

 

Az URSA vállalat termékei folyamatosan haladnak azon az úton, ahol a gyártás fokozatosan egyre nagyobb mértékben vált természetes, környezetbarát anyagokra. Jelentős URSA fejlesztés a 2023. évtől a lignin kötőanyag folyamatosan növekvő arányú bevezetése az URSA üveggyapot termékek gyártása során. A természetbarát mivolt egyúttal egészségbarát is: az egészséges beltéri levegő záloga az üveggyapot szálasanyag szigetelések beépítése, mely tényeket megingathatatlanul igazol többek között a kiérdemelt Blue Angel tanúsítvány.

 

A százalékos arányok szerepe

 Az alapanyagok szempontjából nézve, a környezettudatosságot a felhasznált nyersanyagtartalom tömege és az újrahasznosított, illetve frissen kitermelt nyersanyagok százalékos aránya határozza meg.

Tényként ismert, hogy más, azonos műszaki teljesítményű ásványgyapotokkal összevetve, az üveggyapot gyártása kb. 30-40 százalékkal kisebb tömegű alapanyag felhasználásávál történik. Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy az újrahasznosítottsági érték az üveggyapotok esetében körülbelül 80%, tehát mindössze 20 százaléknyi “frissen kitermelt” anyagra van szükség a gyártáshoz, amely mennyiség olyan elenyésző, hogy gyakorlatilag bányászni sem szükséges, hiszen akár már külszíni lapátolás segítségével is rendelkezésre áll. Az üveggyapot térfogatsűrűségét és újrahasznosított anyag tartalmát figyelembe véve nem kell sokat számolni, hogy világos legyen előttünk: az üveggyapot gyártása nagyságrendileg mintegy 90% százalékkal kevesebb, a természetből frissen bányászott alapanyagot igényel, mint egyéb ásványgyapotoké.

Talán kevesen gondoltak eddig bele, hogy ez a százalék a gyártás környezetterhelését illetően mekkora értékkel bír. Arról nem is beszélve, hogy az üveggyapot termékek életciklusuk végen teljes mértékben újrahasznosíthatók. Az alapanyagokból (üveg, kvarchomok) eredő további pozitív következmény, hogy az üveggyapot szigetelőanyagok az adott épületszerkezetet sem terhelik meg fölösleges plusz súllyal, ami például egy felújításra váró régi és valószínűsíthetően már nem túl masszív tetőszerkezet esetében abszolút elsődleges választássá teszi ezeket a termékeket.

Mindent összevetve nyilvánvaló, hogy az üveggyapot szálas szigetelőanyagok beépítésével, könnyebb és sokkal környezetbarátabb termékek alkalmazásával teljesülnek az épület tulajdonosok és az építőipari szakma legmagasabb szintű elvárásai.
 

A környezettudatos lét nemcsak egyfajta elköteleződés, de egyéni kötelezettség is. Az újrahasznosítás pedig fontos feladatunk annak érdekében, hogy ne terheljük fölöslegesen a Föld bolygót, és így óvjuk meg környezetünket a jövő nemzedéke számára.

Tényleg nem mindegy, milyen anyagokat használunk. Válasszuk azt, ami minden szempontból kiváló.

Szigetelést egy jobb holnapért.

 

URSA Salgótarján Zrt.