Fenntarthatóság

A szigetelés hatalmas lehetőséget kínál a klímaváltozás és a hagyományos energiáktól való függőség megállítására, a versenyképesség növelésének elősegítésére.

Az URSA Környezetvédelmi, Társadalmi stratégiája és irányelvei

Elindultunk az úton, hogy lerakjuk a stabil alapokat egy fenntartható jövő felé, bolygónkat helyezve a fókuszba minden tevékenységünknél.

Az URSA környezetvédelmi és társadalmi programja alapvető fontosságú része vállalati stratégiánknak és megmutatja azt a fejlődési irányt, amelyet követni szándékozunk mind a közeljövőre, mind hosszú távra nézve.

 

 

01

Környezetvédelem

Iparágunkat az energihatékonyság irányába kívánjuk terelni, csökkentve a káros CO2 kibocsátások szintjét és a hulladékok mennyiségét, miközben támogatjuk az újrahasznosítási törekvéseket. 

Elhivatottak vagyunk annak irányába, hogy saját termékeinkben is növeljük az újrafelhasznált anyagok mennyiségét, és folyamatosan kutatjuk a termelési veszteségekből adódó maradékmentés további lehetőségeit is.

A következő célokat tűztük ki magunk elé:

 • 30%-kal csökkentett CO2 kibocsátás 2030-ra*
 • Az újrahasznosítható, újra feldolgozható anyagok egyre nagyobb mennyiségű felhasználása 2030*-ra: 
  • Jelen pillanatban 75% újrahasznosított anyagot használunk az üveggyapotok gyártása során. Cél ezt 2030*-ra minimum 80%-ra emelni.
  • Jelenleg 45% újrahasznosított anyagot használunk az extrudált polisztirol gyártása során. Cél ezt 2030*-ra minimum 50%-ra emelni.
 • A termelési veszteségek minimalizálása 2030-ra*: 0% elérése a cél.

 

(*a 2019-es év adatait tekintve kiindulási alapul)

     

02

Társadalom

Célunk, hogy hozzájáruljunk az energiatakarékos és egészséges épületek létrehozásához, miközben - csökkentve a munkahelyi baleset számának előfordulási lehetőségeit is - egészséges és biztonságos munkahelyeket teremtünk elégedett munkatársaink számára is.

A következő célokat tűztük ki magunk elé:

 • 0 munkahelyi baleset
 • 40%-kal csökkenteni a kiesett idők behozása okán felmerülő sérülések számát 2025-re*
 • 25%-os női vezető arány kialakítása csoportszinten 2025-re*
 • 10%-kal növelni az oktatások munkavállalónkénti éves óraszámát 2025-re*

 

 (*a 2019-es év adatait tekintve kiindulási alapul)

 
     
 

03

Vállalati stratégia

Az URSA vállalatirányítási stratégiájának biztos alapját a világos szervezeti struktúra, a jól megfogalmazott folyamatok és tiszta felelősségi körök adják. Vásárlóink megbízható partnerei vagyunk, valódi társak az üzletben, akik támogatják a közös folyamatokat.

A következő célokat tűztük ki magunk elé:

 • Zéró tolerancia minden megtévesztő, megvesztegető és az együttműködést hátráltató tevékenységgel szemben
 • Törekszünk rá, hogy iparágunkban partnereinkkel kiemelkedően magas minőségben tudjunk együttműködni
 • Fejlett rendszer a visszaélések gátlására
 • Beszállítóinktól is megköveteljük a saját 3 lépcsőben megfogalmazott stratégiánknak való megfelelést

 


Az URSA fenntarthatósági jelentései

Az URSA a GRI (Global Reporting Initiative) irányelveit követve fenntarthatósági jelentéseket tesz közzé. Ezek a jelentések nem pénzügyi alapú adatokon alapulnak és lefedik mindazokat a fő jellemzőket, amelyek a fenntartható környezetre nézve a legnagyobb hatásokat gyakorolhatják.

Letöltöm a 2021-es URSA Fentarthatósági Jelentést

Letöltöm a 2020-as URSA Fentarthatósági Jelentést

Letöltöm a 2015-ös URSA Fenntarthatósági Jelentést

Az URSA a környezettudatosság ösvényén - Újrahasznosításos gazdálkodás

Az épületek fenntarthatósága

A szigetelés hatalmas lehetőséget kínál a klímaváltozás és a hagyományos energiáktól való függőség megállítására, bolygónk megmentésére.

Tekintse meg erről készült videónkat!

 

Otthonunk, a Föld bolygó, az elmúlt évtizedekben érzékelhetően hatalmas klímaváltozáson ment keresztül, ami a természeti erőforrások túlzott mértékű felhasználásának következménye. Ha nem állítjuk meg, vagy lassítjuk le ezt a folyamatot, akkor minden bizonnyal megtapasztalhatjuk a viharok, árvízek, szárazságok és egyéb hasonlóan szélsőséges időjárási jelenségek előre megjósolhatatlan, hosszútávra ható káros következményeit is.

 Mi is megtehetünk azonban néhány lényeges lépést a változások érdekében!

Az energia hatékony felhasználásával nagymértékben hozzájárulhatunk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez, amelyek a Földi atmoszféra globális felmelegedésének okozói.

Elengedhetetlenül fontos, hogy radikálisan megváltoztassuk a bolygóval való kapcsolatunkat, ha szeretnénk, hogy utódaink is élvezhessék annak szépségét!

 

A Föld felszínén bekövetkező hőmérséklet-emelkedésért felelős üvegházhatás jelensége az utóbbi évtizedekben igen gyors növekedést mutatott, összehasonlítva az ipari forradalom előtti időkkel.

A hatékony szigetelés előfeltétel az épületek fenntarthatóságának kivitelezésében. Figyelembe véve a lehetőségeket a legkézenfekvőbb alternatíva az épületek energiafelhasználásának javítására a szigetelés, hiszen ennek alkalmazása jelenti a legalacsonyabb befektetési költségeket és ennél a legkisebb az amortizáció. Több energiát spórolhatunk meg a szigetelés alkalmazásával, mint ami összesen szükséges volt a termék gyártásához, szállításához és beépítéséhez.

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy biztosítani tudjuk az emberi szükségleteket a jelenben, ugyanakkor képesek vagyunk megőrizni a környezetet és a természeti erőforrásokat a jövendő generációk számára. Földünk klímaváltozása rávilágított a szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira és energiaforrásaink hatékonyabb felhasználásának fontosságára.

 

 

 

Energiaforrásainkat gyorsabban használjuk fel, minthogy azok újraképződnének; bolygónknak véges a kapacitása forrásainak helyreállítására: jelenleg 16 hónapjába telik annak újrateremtése, amit mi 12 hónap alatt felhasználunk. Ez azt is jelenti, hogy a természet által nyújtott kölcsönből élünk és az energiaforrásokat a jövő nemzedékétől vesszük el.

Mivel az energia végső felhasználásának oroszlánrésze az épületekben történik (40% épületek, 32% szállítás és 28% ipar), célzott erőfeszítést kell fordítanunk az építőipar termékeivel kapcsolatos energiafelhasználás csökkentésére.

Figyelembe véve a helyzetet érthető, hogy az épületszigetelés az érdeklődés középpontjába került a rövid megtérülési idő és az egyszerű beépíthetőség miatt is.

Csak az épület külső szigetelésével annyival kevesebb CO2 kibocsátást tudunk elérni, mint aminek elnyeléséhez 212 fa ültetésére lenne szükségünk! Az URSA elkötelezett olyan fenntartható szigetelőanyagok gyártása mellett, amelyek hozzájárulnak az építmények fenntarthatóságához.

Az URSA ásványgyapotok jelentős részben ásványi alapú összetevőkből, főleg homokból és újrahasznosított üvegből készülnek. Mint tudjuk, a homok egyike Földünk legbőségesebb és leggyorsabban megújuló ásványainak. A természetes geológiai folyamatok és időjárási hatások, úgymint az erózió, a lerakódás, éves szinten is több százmillió tonna homokképződéssel jár. Sokkal több homok keletkezik évente, mint amennyit az emberiség képes lenne felhasználni. Az iparban használatos homok nagyrészt kvarc, amely a Földkéreg 35%-át alkotja.

Magas homoktartalmuk mellett, az URSA ásványgyapotok több mint 50%- ban tartalmaznak újrahasznosított üveget, 50%-ban pedig újra feldolgozott anyagokból készülnek - ezzel jelentősen hozzájárulnak a szemétlerakókban elhelyezett hulladékmennyiség csökkentéséhez.

Egy raklap URSA ásványgyapot hozzávetőleg 150 újrahasznosított üveget tartalmaz, míg egy tekercs körülbelül 10 üveggel csökkenti a természetben elhelyezett szemétmennyiséget. Annak ellenére, hogy az üveg legfontosabb alapanyaga szintén a homok, a természetnek több ezer évébe kerülne ezeknek a hulladék üvegeknek a lebontása.

Az életciklus elemzés* alapján az URSA Ásványgyapotok környezetbarát és fenntartható termékek, amelyek - amennyiben beépítésre kerülnek, - nagyban hozzájárulnak az épületek fenntarthatóságához.

-----------------------

* Az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) egy termék, folyamat vagy szolgáltatás teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt potenciális hatásait.

Az URSA 2013-ban publikálta első fenntarthatósági jelentését (letölthető itt).