Fenntarthatóság

A szigetelés hatalmas lehetőséget kínál a klímaváltozás és a hagyományos energiáktól való függőség megállítására, a versenyképesség növelésének elősegítésére.

Az épületek fenntarthatósága

A szigetelés hatalmas lehetőséget kínál a klímaváltozás és a hagyományos energiáktól való függőség megállítására, a versenyképesség növelésének elősegítésére.

A Föld felszínén bekövetkező hőmérséklet-emelkedésért felelős üvegházhatás jelensége az utóbbi évtizedekben igen gyors növekedést mutatott, összehasonlítva az ipari forradalom előtti időkkel.

A hatékony szigetelés előfeltétel az épületek fenntarthatóságának kivitelezésében. Figyelembe véve a lehetőségeket a legkézenfekvőbb alternatíva az épületek energiafelhasználásának javítására a szigetelés, hiszen ennek alkalmazása jelenti a legalacsonyabb befektetési költségeket és ennél a legkisebb az amortizáció. Több energiát spórolhatunk meg a szigetelés alkalmazásával, mint ami összesen szükséges volt a termék gyártásához, szállításához és beépítéséhez.

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy biztosítani tudjuk az emberi szükségleteket a jelenben, ugyanakkor képesek vagyunk megőrizni a környezetet és a természeti erőforrásokat a jövendő generációk számára. Földünk klímaváltozása rávilágított a szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira és energiaforrásaink hatékonyabb felhasználásának fontosságára.

Energiaforrásainkat gyorsabban használjuk fel, minthogy azok újraképződnének; bolygónknak véges a kapacitása forrásainak helyreállítására: jelenleg 16 hónapjába telik annak újrateremtése, amit mi 12 hónap alatt felhasználunk. Ez azt is jelenti, hogy a természet által nyújtott kölcsönből élünk és az energiaforrásokat a jövő nemzedékétől vesszük el.

Mivel az energia végső felhasználásának oroszlánrésze az épületekben történik (40% épületek, 32% szállítás és 28% ipar), célzott erőfeszítést kell fordítanunk az építőipar termékeivel kapcsolatos energiafelhasználás csökkentésére.

Figyelembe véve a helyzetet érthető, hogy az épületszigetelés az érdeklődés középpontjába került a rövid megtérülési idő és az egyszerű beépíthetőség miatt is.

Csak az épület külső szigetelésével annyival kevesebb CO2 kibocsátást tudunk elérni, mint aminek elnyeléséhez 212 fa ültetésére lenne szükségünk! Az URSA elkötelezett olyan fenntartható szigetelőanyagok gyártása mellett, amelyek hozzájárulnak az építmények fenntarthatóságához.

Az URSA ásványgyapotok jelentős részben ásványi alapú összetevőkből, főleg homokból és újrahasznosított üvegből készülnek. Mint tudjuk, a homok egyike Földünk legbőségesebb és leggyorsabban megújuló ásványainak. A természetes geológiai folyamatok és időjárási hatások, úgymint az erózió, a lerakódás, éves szinten is több százmillió tonna homokképződéssel jár. Sokkal több homok keletkezik évente, mint amennyit az emberiség képes lenne felhasználni. Az iparban használatos homok nagyrészt kvarc, amely a Földkéreg 35%-át alkotja.

Magas homoktartalmuk mellett, az URSA ásványgyapotok több mint 50%- ban tartalmaznak újrahasznosított üveget, 50%-ban pedig újra feldolgozott anyagokból készülnek - ezzel jelentősen hozzájárulnak a szemétlerakókban elhelyezett hulladékmennyiség csökkentéséhez.

Egy raklap URSA ásványgyapot hozzávetőleg 150 újrahasznosított üveget tartalmaz, míg egy tekercs körülbelül 10 üveggel csökkenti a természetben elhelyezett szemétmennyiséget. Annak ellenére, hogy az üveg legfontosabb alapanyaga szintén a homok, a természetnek több ezer évébe kerülne ezeknek a hulladék üvegeknek a lebontása.

Az életciklus elemzés* alapján az URSA Ásványgyapotok környezetbarát és fenntartható termékek, amelyek - amennyiben beépítésre kerülnek, - nagyban hozzájárulnak az épületek fenntarthatóságához.

-----------------------

* Az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) egy termék, folyamat vagy szolgáltatás teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt potenciális hatásait.

Az URSA 2013-ban publikálta első fenntarthatósági jelentését (letölthető itt).