Gyakran Feltett Kérdések

Ezen az oldalon összeválogattunk Önöknek néhány termékeinkkel, szolgáltatásainkkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdést és választ. További kérdések esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot műszaki kollégáinkkal!

Mi a szigetelés?

A szigetelőanyag gyűjtőfogalom az összes olyan anyagra vonatkozóan, amely épületeinkbe való beépítésével csökkenthető az épületből kiszökő hő mennyisége (hőszigetelés), és a zavaró akusztikai hatások is (hangszigetelés).

 

Mi az ásványgyapot?

A hazánkban általánosságban fellelhető ásványgyapot szigetelőanyagok lehetnek üveggyapotok vagy kőzetgyapotok is – a felhasznált alapanyagtól és a gyártási technológiától függően.

A magas minőségű üveggyapot szigetelő táblák vagy tekercsek sokoldalú felhasználásra alkalmasak, a pincétől a padlásig, akár új, akár meglévő épületek esetében. Nem éghetőek, nem öregszenek, nem rothadnak.

 

Mi az a “lambda” avagy hővezetési tényező?

A lambda hőszigetelési parameter. Minden esetben érvényes, hogy az alacsony hővezetési tényezővel (lambdával) rendelkező szigetelőanyagok a job minőségüek, így azok tudják a legkedvezőbb hatást kifejteni az épület energiafelhasználásának minimalizálása érdekében

 

Tekercses vagy táblás terméket válasszak?

Ásványgyapot/üveggyapot termékek egyaránt léteznek táblás és tekercses kiszerelésben is. A szállítási körülményektől és a beépítés helyétől, alkalmazási területétől (praktikusság) függően érdemes kiszerelést választani.

Egy dolgot azonban megerősítünk: a feltételezésekkel ellentétben a tekercsbe komprimált termékek pontosan ugyanolyan szépen kirúgják magukat a kicsomagolást követően, mint a táblások!

 

Az ásványgyapot/üveggyapot tűzveszélyes?

Nem. Minden csupasz (felületi kasírozás nélküli) ásványgyapot termék az A1 tűzveszélyességi osztályba tartozik, amely azt jelöli, hogy az anyag nem éghető. Tűz hatására nem csepeg, nem fejleszt füstöt.

 

Környezetbarátok az üveggyapot termékek?

Maximálisan környezetbarátok és fenntarthatóak is. Fenntartható környezetbarát ásványgyapot termékeink élettartamuk alatt 243-szor több energiát takarítanak meg és 121-szer több CO2 kibocsátás csökkentéséhez járulnak hozzá, mint amennyi a termék gyártása során felhasználásra kerül! A gyártáshoz szükséges alapanyag minimum 50% újrahasznosított üveghulladékot tartalmaz, és ez az arány is folyamatos fejlesztés (részarány növekedés) alatt van!

 

Veszélyt jelentenek-e az egészségre az ásványgapotok/üveggyapotok?

Nem! Egészségre ártalmatlanok – rendelkeznek az ezt igazoló RAL és EUCEB minősítésekkel is.
Veszélytelenek a környezetre is, mert nem tartalmaznak hajtógázokat, ráadásul 100%-ban újrafelhasználhatók.

 

Létezik formaldehidmentes kötőanyagú ásványgyapot szigetelés?

Igen. A neve PureOne, és az URSA egyik innovatív, prémium, fehér ásványgyapot terméke. Tapintása puha, selymes, szagtalan, nem szúr – hő- és hangszigetelési teljesítményének minősége pedig kiváló. Tömérdek nemzetközi elismerést tudhat a magáénak.

 

Miért speciálisak az XPS (extrudált polisztirol) termékek?

Mert olyan alkalmazási területeken nyújtanak kiváló hőszigetelési teljesítményt, ahol nedves (talavizes) környezetben, ráadásul kivételes nyomószilárdsággal kell helytállni. Rothadásmentesek, tartósan vízállóak, fagyállóak, könnyen beépíthetőek.