Legyen zárófödém a padlásfödém!

01.09.2020

Mivel a padlásfödém az épület legfelső olyan szerkezete, amely fűtött teret választ el fűtetlentől, ezért megfelelő hőszigeteléséről gondoskodni kell. Egy megfelelően szigetelt padlásfödém nyáron bent tartja a házban megtermelt, a szobák hűtésére fordított energiát, télen pedig a cserépfedés alatt a padlástérben közel ugyanolyan hőmérsékletet biztosít, mint kívül a cserépfedés felett.

ursa-legyenzrfdmapadlsfdm-1605774151.jpg

A szilárd burkolatú padlásfödém raktározás céljára is használható, terhelhető felület. Ha nem is pakolunk rá, akkor is érdemes legalább „szerviz utakat” kialakítani járható felülettel pl. a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére, stb.

Ahhoz, hogy ne fűtsük észrevétlenül és fölöslegesen a használatlan hideg tereket, az URSA új, kombinált XPS-bakos szigetelőrendszere komplex rétegrendi megoldást kínál.

A födémszerkezet felső síkjára 60-80 cm közökkel teherhordó vázszerkezetet készítünk URSA extrudált polisztirolból vágott 10 cm széles „hasábokból” és nem-térfogatnövekedő ragasztóhabbal rögzítjük. Ezekre 10 cm széles, min. 2,5 cm vastag lécek kerülnek felragasztásra. Ez az „URSA XPS bakos szendvics-szerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonalmenti teherátadást és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is.

Párafékező és légzáró URSA SECO PRO 2 fóliát kell végig leteríteni az XPS-bakokon is átvezetve, az átlapolásokat egymáshoz légtömören leragasztva URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal.

Az így kialakított, fóliázott „hőszigetelő tartó” közökbe kell méretre szabni és elhelyezni az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyagot min. 20 cm vastagságban: ajánlott az URSA SF 32, URSA DF 35 GOLD, URSA DF 37 OPTIMUM, URSA DF 39 vagy az URSA TERRA 74 Ph és URSA TERRA 78 termékek bármelyike.

A ritkított deszkaburkolat alá javasolt leteríteni egy réteg geotextíliát, amely megvédi a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől és a por elleni védelem szerepét is betölti.

Csak az egyik előny, hogy az extrudált polisztirol hőszigetelő termék révén a tartószerkezet vonalmenti hőveszteségét is minimálisra csökkentjük a szerkezetbe való beépítésével – nem úgy, mintha csak fával dolgoznánk. Az URSA XPS-bakos szerkezet ugyanis rendkívül gazdaságos megoldás, mert az URSA XPS m3 ára kb. fele a fa m3 árának.

Az URSA XPS bakos padlásfödém kétségkívül: zárófödém. Egy igazán 21. századi, ráadásul költséghatékony megoldás, amellyel egy újabb lépést tehetnek a háztulajdonosok az egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerülő „energiatakarékos otthon” fogalma felé.