URSA büszkeség: referenciánk a Néprajzi Múzeum

06.07.2022

Részt vettünk Budapest városfejlesztésében. URSA szigetelést kapott a Liget Budapest Projekt keretei között épült világszínvonalú múzeum.

ursa-ursabszkesgreferencinkanprajzimzeum-1657128675.jpg

Címfotó: ©LIGET BUDAPEST_Palkó György

----------

URSA minőség a rangos új múzeum épületében

 

A Liget Budapest Projekt fejlesztései között számos ikonikus épület megvalósítása szerepel. A Néprajzi Múzeum különleges gyűjteménye először 1896-ban, a Millenniumi Kiállításon mutatkozott be nagyközönségnek a Városligetben - most pedig sok évtizedes vándorlás utána hazatért a parkba, immáron végleges otthonába az Ötvenhatosok terére.

A Néprajzi Múzeum új épülete tervezésének jogát magyar építész, Ferencz Marcel (NAPUR Architect Építésziroda) nyerte el kifinomultan minimál, mégis döbbenetesen lendületes vonalvezetésű ötletével, mely két egymásba fonódó domboldalt megidéző homorú íves formájával egyfajta izgalmas kapu szerepét is betölti a városrész és a park közötti átjárás lehetőségének megteremtésében. Az építmény különlegességéhez ugyanis az is nagyban hozzájárul, hogy 60 százaléka a térszint alatt épült meg, így valódi zöldterület borítja a tetejét és így felszíni közösségi térként tud funkcionálni.

A 34 000 négyzetméteres épület korszerűsége és a szakmai követelményeknek való megfelelősége vitán felül áll, ahogy az is, hogy tökéletesen igazodik a látogatók igényeihez. Az immár 150 éves etnográfiai intézmény új épületének kivitelezését 2017 végén kezdték meg és 2022 júniusában került átadásra a Dózsa György úton létrehozott, praktikus 800 férőhelyes Múzeum Mélygarázs mellett.  

 

A Néprajzi Múzeum több mint 7 000 négyzetméteres jellegzetes formájú tetőkertje legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújtó közpark a zöldtetős és az egyszerű lépésálló-járható tetőmegoldások lélegzetelállító kompozíciója. A precíz műszaki tervezéssel, minőségi anyagokból létrehozott, besétálható múzeumi tetőkert, amelyen több mint 3000 m3 speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el, finoman illeszkedik a Városliget zöldjéhez, mivel a múzeumépület „domboldalait” több ezer négyzetméternyi parkfelületeten festőien elrendezett virágos és lombos növények díszítik.

 

A műszaki szempontból fordított rétegrendű lapostetőnek számító építménynek közel 4 000 m3 URSA XPS N-III-L márkanevű extrudált polisztirol szigeteléssel megépített rétegrend biztosítja a hőszigetelését és a járható burkolat/zöld növényzet fogadását. A zártcellás keményhab igény szerint különböző vastagságokban került beépítésre: 50 mm, 80 mm, 140 mm, 160 mm vastagságokban, és az igazán tetemes részt képező mintegy 3 000 köbméternyi 200 mm vastagságú táblák formájában. Az URSA XPS N-III-L szigetelés nyomással jól terhelhető: 10%-os összenyomódásnál 30 t/m2, 2%-os összenyomódásnál 13 t/m2 maximális terheléssel. Könnyen vágható, egyszerűen beépíthető, csekély vízfelvevő képességű táblás termék, melyet sima felület és lépcsőzetes szélképzés jellemez és hosszú távú tervezési értékként figyelembe vehető hővezetési tényezője optimálisan λd=0,032-0,036 W/mK.  

Az épületfizikailag és épületszerkezettanilag is magas színvonalú megoldást jelentő, a hagyományos tetőszigetelési megoldásokhoz képest csökkentett rétegszámú rétegrend kialakítás lényege, hogy a hőszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el, így megóvja azt a mechanikai károsodástól és az UV-terheléstől nemcsak az építési idő, hanem a későbbi használat során is. Komoly előny, hogy nem áll fenn a vízszigetelés szélsőséges hőterhelése sem: ezzel a módszerrel nyáron biztosítható a maximális belső +20-30 C⁰-os, télen pedig a minimális +10-15 C⁰-os hőmérsékletet.

   

 

A múzeum világszínvonalú kiállítótereinek megálmodásánál a fő hangsúly azon volt, hogy ne egy létező épületet rendezzenek be szükségszerűen a kiállítási tárgyakkal, hanem teljesen a gyűjtemény igényei szerint alakítsák ki a tereket.

   

 

A modern muzeológiai ajánlásoknak eleget téve fontos szempont volt a természetes fénytől való védelem biztosítása, ezért kapott az épület mintegy 60 százaléka a térszint alatt helyet. Elsődleges feladat volt a múzeum belső tereiben az ideális teremakusztikai mutatók biztosítása; amelynek érdekében közel 8 500 m2 akusztikai szigetelést építettek be az áttört vonalas kialakítású ún. “belógatott álmennyezetek” felett, a födém alsó síkjára.

A teremakusztika vizsgálatával kapcsolatosan ismert műszaki paraméter a súlyozott hangelnyelési tényező (αw), amely kifejezi a térelhatároló szerkezet - belső falburkolat - azon képességét, hogy a vele kapcsolatba kerülő hangenergiát milyen mértékben képes elnyelni.

Az akusztikus tervezők arra törekedve, hogy optimálisan tudják beállítani a tér utózengési idejét - elkerülve a visszhangosságot - olyan szigetelőanyag mellett rakták le a voksukat, amelynél ez a viszonyszám a lehető legjobban közelít az 1-hez, azaz az adott anyagot a kiváló hangelnyelő kategóriába sorolja. Igen magas, 0.95-ös viszonyszámával így került kiválasztásra a mennyezetre a belső terek teremakusztikai szigeteléséhez a “túlnyúló füles” fekete üvegfátyollal kasírozott URSA TERRA BiOnic 62Ph/Vr hő- és hangszigetelő ásványgyapot 60 mm vastagságban, nagytáblás 126x126 mm-es kiszerelésben. Mivel az A1* tűzvédelmi osztályba tartozó URSA ásványgyapot nem tűzveszélyes, nem éghető (*kasíranyag: A2 – s1, d0) és hővezetési tényezője is kitűnő, így tökéletesen megfelel a felállított igényeknek. Külön előny, hogy a könnyen vágható és egyszerűen beépíthető URSA TERRA szálas szigetelőanyag a térben rezgő hangok hatását csillapítja, – így semmi nem zavarja a látogatókat a múzeumi élmény maradéktalan élvezetében. 

Hogy hő- és hangszigetelési szempontból is minden részletében kiemelkedő minőségű szerkezet épülhessen, a kiváló belső födémszigetelés mellett számos szerelt gipszkarton válaszfalba is URSA ásványgyapot került: az AFri≥5 kPa s/m2 áramlási ellenállású, A1, azaz nem tűzveszélyes és nem éghető tűzvédelmi osztályba tartozó, csupasz tekercses URSA BiOnic TWF1 ásványgyapot töltheti be ezt a fontos funkciót.

 

Látogatóbarát kreációk és sokrétűség jellemzi az épületet, amely látványosan mutatja be a magyar és nemzetközi tárgyi és szellemi örökségeket. A múzeum mintegy 4 500 m2 állandó és 2 500 m2 időszaki kiállítási térrel rendelkezik, helyet kapott benne a Liget Budapest látogatóközpontja, ahol egy interaktív tárlatot ingyenesen megtekinthetnek a vendégek, illetve könyvtár, archívum és konferenciaterem is megtalálhatóak a házban. A Néprajzi Múzeum új épülete mostmár nemcsak kiemelkedő etnográfiai gyűjteményével büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy a nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a 2018-as londoni International Property Awardson – már a tervek alapján - az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai elismerést „A Világ Legjobb Közintézménye” díját is elnyerte, valamint kitüntették a „Best Architecture” fődíjjal is.

Büszkén mondhatjuk el, hogy az URSA vállalat is hozzájárult fenntartható szigetelőanyagaival a Liget Budapest Projekt - Európa legnagyobb kulturális tartalmú, rangos nemzetközi díjakkal is elismert városfejlesztési projektje – keretében kivitelezésre került modern művészeti épület energiahatékonyságához.

#URSA Salgótarján Zrt.