URSA büszkeség: referenciánk a Néprajzi Múzeum

06.07.2022

Részt vettünk Budapest városfejlesztésében. URSA szigetelést kapott a Liget Budapest Projekt keretei között épült világszínvonalú múzeum.

ursa-ursabszkesgreferencinkanprajzimzeum-1657128675.jpg

Címfotó: ©LIGET BUDAPEST_Palkó György

----------

URSA minőség a rangos új múzeum épületében

 

A Liget Budapest Projekt fejlesztései között számos ikonikus épület megvalósítása szerepel. A Néprajzi Múzeum különleges gyűjteménye először 1896-ban, a Millenniumi Kiállításon mutatkozott be nagyközönségnek a Városligetben - most pedig sok évtizedes vándorlás utána hazatért a parkba, immáron végleges otthonába az Ötvenhatosok terére.

A Néprajzi Múzeum új épülete tervezésének jogát magyar építész, Ferencz Marcel (NAPUR Architect Építésziroda) nyerte el kifinomultan minimál, mégis döbbenetesen lendületes vonalvezetésű ötletével, mely két egymásba fonódó domboldalt megidéző homorú íves formájával egyfajta izgalmas kapu szerepét is betölti a városrész és a park közötti átjárás lehetőségének megteremtésében. Az építmény különlegességéhez ugyanis az is nagyban hozzájárul, hogy 60 százaléka a térszint alatt épült meg, így valódi zöldterület borítja a tetejét és így felszíni közösségi térként tud funkcionálni.

A 34 000 négyzetméteres épület korszerűsége és a szakmai követelményeknek való megfelelősége vitán felül áll, ahogy az is, hogy tökéletesen igazodik a látogatók igényeihez. Az immár 150 éves etnográfiai intézmény új épületének kivitelezését 2017 végén kezdték meg és 2022 júniusában került átadásra a Dózsa György úton létrehozott, praktikus 800 férőhelyes Múzeum Mélygarázs mellett.  

 

A Néprajzi Múzeum több mint 7 000 négyzetméteres jellegzetes formájú tetőkertje legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújtó közpark a zöldtetős és az egyszerű lépésálló-járható tetőmegoldások lélegzetelállító kompozíciója. A precíz műszaki tervezéssel, minőségi anyagokból létrehozott, besétálható múzeumi tetőkert, amelyen több mint 3000 m3 speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el, finoman illeszkedik a Városliget zöldjéhez, mivel a múzeumépület „domboldalait” több ezer négyzetméternyi parkfelületeten festőien elrendezett virágos és lombos növények díszítik.

 

A műszaki szempontból fordított rétegrendű lapostetőnek számító építménynek közel 4 000 m3 URSA XPS N-III-L márkanevű extrudált polisztirol szigeteléssel megépített rétegrend biztosítja a hőszigetelését és a járható burkolat/zöld növényzet fogadását. A zártcellás keményhab igény szerint különböző vastagságokban került beépítésre: 50 mm, 80 mm, 140 mm, 160 mm vastagságokban, és az igazán tetemes részt képező mintegy 3 000 köbméternyi 200 mm vastagságú táblák formájában. Az URSA XPS N-III-L szigetelés nyomással jól terhelhető: 10%-os összenyomódásnál 30 t/m2, 2%-os összenyomódásnál 13 t/m2 maximális terheléssel. Könnyen vágható, egyszerűen beépíthető, csekély vízfelvevő képességű táblás termék, melyet sima felület és lépcsőzetes szélképzés jellemez és hosszú távú tervezési értékként figyelembe vehető hővezetési tényezője optimálisan λd=0,032-0,036 W/mK.  

Az épületfizikailag és épületszerkezettanilag is magas színvonalú megoldást jelentő, a hagyományos tetőszigetelési megoldásokhoz képest csökkentett rétegszámú rétegrend kialakítás lényege, hogy a hőszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el, így megóvja azt a mechanikai károsodástól és az UV-terheléstől nemcsak az építési idő, hanem a későbbi használat során is. Komoly előny, hogy nem áll fenn a vízszigetelés szélsőséges hőterhelése sem: ezzel a módszerrel nyáron biztosítható a maximális belső +20-30 C⁰-os, télen pedig a minimális +10-15 C⁰-os hőmérsékletet.